Gebruik van mondkapjes in Spanje vanaf 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni is het niet meer verplicht om in de buitenlucht een mondkapje te dragen wanneer de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden of wanneer je met samenwonenden bent. 
Het mondkapje blijft nog wel verplicht op alle andere momenten en plaatsen. Dat wil zeggen in gesloten openbare ruimtes zoals o.a. medische centra, bibliotheken, supermarkten, winkels en apotheken. Het dragen van een mondkapje blijft ook verplicht in het openbaar vervoer.
Het blijft verstandig te allen tijde een mondkapje bij u te hebben.

 

EU Coronacertificaat     

De EU-lidstaten hebben besloten dat met ingang van 1 juli 2021 een digitaal groen certificaat in te voeren om het veilige vrije verkeer in de EU tijdens de COVID-19-pandemie te vergemakkelijken. Met het digitale groene certificaat zal een persoon kunnen bewijzen tegen COVID-19 te zijn gevaccineerd, over een negatief testresultaat te beschikken of van COVID-19 te zijn hersteld. Het zal gratis beschikbaar zijn, in digitale vorm of op papier. Het zal een QR-code bevatten om de beveiliging en de echtheid van het certificaat te waarborgen. Het akkoord gaat alleen over de informatie die het certificaat zal bevatten, niet over de reisvoorwaarden, die nog altijd door de verschillende lidstaten zelf kunnen worden opgelegd. 

EU vaccinatiecertificaat downloaden

Hiervoor heeft u de App van SaludAndalucia op uw telefoon nodig. Klik deze aan.

1.    Kies op de openingspagina “Certificados COVID-19”.
2.    Kies “Vacunación – Certificado COVID digital de la UE”
3.    Accept log-in access.
4.    Kies “Datos personales”.
5.    Vul het nummer in van uw “Tarjeta Sanitaria”
6.    Selecteer “Documento de identificación” (waarschijnlijk NIE).
7.    Vul het nummer in van het geselecteerde document (waarschijnlijk NIE invullen zonder spaties).
8.    Vul uw geboortedatum in. (dag/maand/jaar)
9.    Vul uw mobiele telefoonnummer in dat geregistreerd is bij uw Centro Salud
10.   Druk op “Iniciar Sesión”.
11.    Dan ontvangt u een  SMS met een code van zes cijfers/letters. Vul deze in.
12.    Accepteer de inloggegevens.
13.    Nu verschijnt het digitale “certificado de vacunación”.
14.    Druk op “download PDF certificate” en voila – uw EU certificaat komt op het scherm.
15.    Kies rechtsboven het pictogram “doorsturen” en stuur het naar uw mail of WhatsApp.

Vaccinatie certificaat Spanje

In Spanje wordt momenteel al een vaccinatiecertificaat uitgereikt aan diegenen die hun vaccinatie voltooid hebben. Ook dat certificaat (gewoon wit, niet groen) bevat al een gevalideerde QR code. Het certificaat is te downloaden via de app Salud Andalucia. (link)

De huidige coronamaatregelen in Andalucia en aan de Costa del Sol zijn als volgt.

Covid info

AFBOUW COVID REGELS PER 9 MEI

Deze afbouw gaat in 3 fases:

  • Fase 1: destabilisatie: 9-31 mei.
  • Fase 2: voorbereiding: 1-21 juni.
  • Fase 3: NORMALISATIE: vanaf 21 juni

FASE 1: Vanaf 9 mei (de nacht van zaterdag op zondag 24:00) tot 31 mei

  • geen avondklok meer
  • HORECA mag tot 24:00 uur open zijn
  • discotheken en nachtclubs mogen tot 02:00 ´s-nachts open zijn
  • maximaal 8 personen binnen in de HORECA en buiten op het terras maximaal 10 personen
  • geen autonome grensbeperkingen meer, dus je mag van Andalusië naar Barcelona reizen bijvoorbeeld (zonder geldige reden)
  • geen tijdsbeperkingen met betrekking tot strandbezoek

 

De volgende informatie is eveneens van belang:
Mensen van 68 en ouder (geboren in 1953 of eerder) kunnen – volgens de nieuwsberichten – nu contact opnemen met de afsprakenlijn (Salud Responde) van de Seguridad Social: tel. 955545060. U wordt niet gebeld, U moet zelf bellen! Bij problemen informeer bij uw Centro de Salud.

 

Belangrijk nieuws voor RESIDENTEN met een PARTICULIERE VERZEKERING en welke NIET staan ingeschreven in de Seguridad Social

Buitenlandse residenten in Spanje, met een PRIVE VERZEKERING, die ingeschreven staan (padron), maar geen recht hebben op de Seguridad Social, of daar (nog) niet voor zijn aangemeld, kunnen naar de dichtstbijzijnde Centro de Salud van de Seguridad Social gaan. Het is van belang om uw paspoort/ID kaart/Residencia/NIE/uw privé verzekeringspolis én een “certificado de empadronamiento” mee te nemen. (Deze mag niet ouder als 3 maanden zijn!)

Op deze manier kunt u worden opgenomen in het vaccinatieprogramma.

Op deze link kunt het registratieformulier voor de inschrijving downloaden.

Belangrijk hierbij is dat men opgeroepen zal worden wanneer de leeftijds- of risicogroep, waartoe men behoort, aan de beurt is. Dit kunt u terugvinden via de volgende link: https://www.vacunacovid.gob.es.

Het vaccinatieproces wordt volledig gecoördineerd door de overheid en enkel via de Seguridad Social, zodat er een centrale controle is over wie er gevaccineerd wordt.

Ten overvloede nogmaals: zorgt u voor een correcte inschrijving.

Checkt u alstublieft of uw inschrijvingen bij uw gemeente én bij uw Centro de Salud correct en up to date zijn? Zo heeft u de beste mogelijkheden om uw vaccinatie zo snel mogelijk te ontvangen!

Belangrijke nieuwe informatie: Vaccineren in Spanje voor niet-residenten

Deze informatie geldt met name voor overwinteraars, 2e-huis-bezitters, of anderen die geen (fiscaal) resident in Spanje zijn.
Als u wel (min of meer langdurig) in Spanje verblijft, maar niet als resident staat ingeschreven en niet over een Spaanse ‘tarjeta sanitaria’ beschikt, kunt u toch meedoen met het Spaanse vaccinatieprogramma tegen Covid-19. 

Wat u moet doen is het volgende:
U gaat met uw Nederlandse ziektekostenverzekeringskaart (op de achterkant staat de Europese ziektekostenverzekering – het blauwe kaartje) naar het Centro de Salud in uw verblijfplaats. Misschien moet u daar dan een afspraak maken om in te schrijven, misschien kunt u dat wel meteen al doen. U vraagt om inschrijving in dat ‘Base de Datos de Usuarios’ vanwege tijdelijk verblijf (Desplazamiento temporal) en geeft uw verblijfsadres op. Te zijner tijd krijgt u dan een uitnodiging tot vaccinatie. 
U kunt nog meer informatie krijgen (of afspraak maken) via telefoonnummer 955 545 060 – ‘Salud responde’. Niet op toetsen drukken, maar gewoon blijven wachten tot u iemand aan de lijn krijgt.

Denk erom: het heeft haast! De tachtigjarigen zijn binnenkort al aan de beurt! En de 70+-ers eind maart – april!

Belangrijk: bent u wel (fiscaal)-resident in Spanje, zorg dan dat uw gegevens up to date zijn en dat uw ‘tarjeta sanitaria’ actueel is! Ga eventueel ook even langs bij uw Centro de Salud.

Met hartelijke dank aan onze consul dr. Frank Buster

 

Houdt zelf ook de diverse media in de gaten, aangezien er altijd updates over de situatie en maatregelen kunnen voorkomen.

Bijvoorbeeld: https://inspanje.nl/ of https://www.spanjevandaag.com/

Daarnaast kunt u de volgende websites van de Ambassade in Madrid in te gaten te houden:

– De website van buitenlandse zaken met het actuele reisadvies: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/reisadvies

– Facebook pagina van de Ambassade in Madrid: https://www.facebook.com/NLambassadeSpanje/

– Facebook pagina van Ambassadeur Jan Versteeg te Madrid: https://www.facebook.com/AmbassadeurJanVersteeg/

Corona app actief aan de Costa del Sol

De Spaanse corona app ‘Radar COVID’ is inmiddels operationeel in de provincies Malaga en Almeria.
De app werd als eerste gelanceerd in zowel Malaga als Almeria, aangezien dit de Andalusische regio’s zijn met het grootste aantal coronavirus-infecties.
De app kan momenteel door iedereen in Spanje worden gedownload en het doel van de app is om te volgen en te traceren of u in contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus.
De app is gratis te downloaden voor zowel Android- als Apple, waarbij de overheid garandeert dat de app veilig is én de verzonden gegevens 100% anoniem zijn.
Om de app correct te laten werken dient na installatie de Bluetooth-functie van de smartphone te zijn ingeschakeld. In de app kunt u een keuze maken in welke taal u de informatie weergegeven wilt hebben, waaronder Engels.
U kunt de app voor uw telefoon downloaden via de onderstaande adressen.

Android (Play Store):
https://play.google.com/store/apps/details?id=es.gob.radarcovid
Apple (App Store):
https://apps.apple.com/es/app/radar-covid/id1520443509