Belangrijk nieuws voor RESIDENTEN met een PARTICULIERE VERZEKERING en welke NIET staan ingeschreven in de Seguridad Social

Buitenlandse residenten in Spanje, met een PRIVE VERZEKERING, die ingeschreven staan (padron), maar geen recht hebben op de Seguridad Social, of daar (nog) niet voor zijn aangemeld, kunnen naar de dichtstbijzijnde Centro de Salud van de Seguridad Social gaan. Het is van belang om uw paspoort/ID kaart/Residencia/NIE/uw privé verzekeringspolis én een “certificado de empadronamiento” mee te nemen. (Deze mag niet ouder als 3 maanden zijn!)

Op deze manier kunt u worden opgenomen in het vaccinatieprogramma.

Op deze link kunt het registratieformulier voor de inschrijving downloaden.

Belangrijk hierbij is dat men opgeroepen zal worden wanneer de leeftijds- of risicogroep, waartoe men behoort, aan de beurt is. Dit kunt u terugvinden via de volgende link: https://www.vacunacovid.gob.es.

Het vaccinatieproces wordt volledig gecoördineerd door de overheid en enkel via de Seguridad Social, zodat er een centrale controle is over wie er gevaccineerd wordt.

Ten overvloede nogmaals: zorgt u voor een correcte inschrijving.

Checkt u alstublieft of uw inschrijvingen bij uw gemeente én bij uw Centro de Salud correct en up to date zijn? Zo heeft u de beste mogelijkheden om uw vaccinatie zo snel mogelijk te ontvangen!

Belangrijke nieuwe informatie: Vaccineren in Spanje voor niet-residenten

Deze informatie geldt met name voor overwinteraars, 2e-huis-bezitters, of anderen die geen (fiscaal) resident in Spanje zijn.
Als u wel (min of meer langdurig) in Spanje verblijft, maar niet als resident staat ingeschreven en niet over een Spaanse ‘tarjeta sanitaria’ beschikt, kunt u toch meedoen met het Spaanse vaccinatieprogramma tegen Covid-19. 

Wat u moet doen is het volgende:
U gaat met uw Nederlandse ziektekostenverzekeringskaart (op de achterkant staat de Europese ziektekostenverzekering – het blauwe kaartje) naar het Centro de Salud in uw verblijfplaats. Misschien moet u daar dan een afspraak maken om in te schrijven, misschien kunt u dat wel meteen al doen. U vraagt om inschrijving in dat ‘Base de Datos de Usuarios’ vanwege tijdelijk verblijf (Desplazamiento temporal) en geeft uw verblijfsadres op. Te zijner tijd krijgt u dan een uitnodiging tot vaccinatie. 
U kunt nog meer informatie krijgen (of afspraak maken) via telefoonnummer 955 545 060 – ‘Salud responde’. Niet op toetsen drukken, maar gewoon blijven wachten tot u iemand aan de lijn krijgt.

Denk erom: het heeft haast! De tachtigjarigen zijn binnenkort al aan de beurt! En de 70+-ers eind maart – april!

Belangrijk: bent u wel (fiscaal)-resident in Spanje, zorg dan dat uw gegevens up to date zijn en dat uw ‘tarjeta sanitaria’ actueel is! Ga eventueel ook even langs bij uw Centro de Salud.

Met hartelijke dank aan onze consul dr. Frank Buster

De huidige coronamaatregelen in Andalucia en aan de Costa del Sol zijn als volgt.

Andalucia kondigt aan dat de provinciegrenzen gesloten blijven tot na Semana Santa. Binnen de 8 provincies van Andalucia mag wel gereisd worden, behalve in de gemeenten met zogenaamde perimetrale sluiting (die meer dan 500 of 1000 besmettingen per 100.000 inwoners hebben).

De avondklok wordt verruimd vanaf vrijdag 19 maart naar 23.00 uur tot 06.00 uur. Winkels, bars en restaurants mogen hun deuren open houden tot 22.30 uur in die gemeenten waarin dat is toegestaan. Daar valt de hele Costa del Sol onder, zoals vandaag bekend gemaakt de de Junta de Andalucia. Voor details over andere gemeenten en meer informatie: zie mapacovid.es Binnen in bars en restaurants mogen er niet meer dan 4 mensen aan één tafel plaats nemen. Buiten worden dat 6 mensen.

Elke vrijdag worden de coronamaatregelen opnieuw beoordeeld en kunnen er wijzigingen worden aangebracht.
Blijf dus de media en social media volgen voor de laatste stand van zaken!

 

 

Houdt zelf ook de diverse media in de gaten, aangezien er altijd updates over de situatie en maatregelen kunnen voorkomen.

Bijvoorbeeld: https://inspanje.nl/ of https://www.spanjevandaag.com/

Daarnaast kunt u de volgende websites van de Ambassade in Madrid in te gaten te houden:

– De website van buitenlandse zaken met het actuele reisadvies: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/reisadvies

– Facebook pagina van de Ambassade in Madrid: https://www.facebook.com/NLambassadeSpanje/

– Facebook pagina van Ambassadeur Jan Versteeg te Madrid: https://www.facebook.com/AmbassadeurJanVersteeg/

Corona app actief aan de Costa del Sol 

De Spaanse corona app ‘Radar COVID’ is inmiddels operationeel in de provincies Malaga en Almeria.
De app werd als eerste gelanceerd in zowel Malaga als Almeria, aangezien dit de Andalusische regio’s zijn met het grootste aantal coronavirus-infecties.
De app kan momenteel door iedereen in Spanje worden gedownload en het doel van de app is om te volgen en te traceren of u in contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus.
De app is gratis te downloaden voor zowel Android- als Apple, waarbij de overheid garandeert dat de app veilig is én de verzonden gegevens 100% anoniem zijn.
Om de app correct te laten werken dient na installatie de Bluetooth-functie van de smartphone te zijn ingeschakeld. In de app kunt u een keuze maken in welke taal u de informatie weergegeven wilt hebben, waaronder Engels.
U kunt de app voor uw telefoon downloaden via de onderstaande adressen.

Android (Play Store):
https://play.google.com/store/apps/details?id=es.gob.radarcovid
Apple (App Store):
https://apps.apple.com/es/app/radar-covid/id1520443509