Ondanks het feit dat in verband met de nu heersende pandemie het door overheden wordt aanbevolen niet in grotere groepen bijeen te komen heeft de NCCS besloten het Leidens Ontzet wel te vieren. Dit dan wel met inachtneming van de te nemen voorschriften zoals door die overheden wordt aanbevolen.  Het was, zoals in deze tijd van het jaar gebruikelijk hier aan de Costa del de Sol, prachtig weer.

Dit in tegenstelling met het weer op 3 oktober 2020 in Nederland, dat meestal op deze datum wel wat waterig, koud, grauw en winderig is. In Leiden wordt dit feest elk jaar, al meer dan 400 jaar, gevierd. Echter dit jaar heeft de overheid besloten dit feest in Leiden niet zoals gebruikelijk groots te vieren in verband met deze heersende ziekte.

Eind september 1574 sloot Willem van Oranje zich aan bij de vloot van de Watergeuzen om Leiden te bevrijden. De Geuzen staken de dijken door, de wind draaide gelukkig en wakkerde aan tot stormkracht zodat het water de Leidse regio binnenstroomde en de Geuzen met hun platbodems de stad stand konden naderen.

Het water steeg en steeg en toen in de nacht van 2 op 3 oktober bij de Koepoort met groot lawaai een deel van de verzwakte Leidse stadsmuur instortte, vluchtten de Spanjaarden. Uit de overleveringen is gebleken dat een jonge Leidenaar op onderzoek uitging en zag dat de verdedigingswerken van de Spanjaarden waren verlaten. Echter op een van de muren stond nog een pot met wortelen, uien uiten, vlees en pastinaak op het vuur.
Deze maaltijd is later bekend geworden als hutspot.

De volgende morgen voeren de Geuzen de stad binnen. Voor de uitgehongerde Leidenaren hadden ze haring en wittebrood bij zich. Zij hadden kennelijk zoveel haring bij zich dat er voor elke Leidenaar wel 50 kilo haring beschikbaar zou zijn geweest.

Uit de geschiedschrijving blijkt voorts dat er in Leiden niet alleen sprake was van belegering door de Spanjaarden maar dat de stad ook geteisterd werd door een ziekte. De Pest heerste en heel veel Leidenaren zijn in die periode aan die ziekte bezweken.

Een overeenkomst doet zich nu meer dan vierhonderd jaar later voor. Al geruime tijd heerst er een pandemie over de wereld waartegen nog geen geneesmiddelen zijn gevonden. Wel is inmiddels duidelijk en bekend dat afstand houden tussen personen en hygiëne betrachten, de meest optimale beschermingen tegen deze ziekte bieden. Niet onderschat wordt dat deze maatregelen ook een zekere beperking met zich brengen. De NCCS besloot, ondanks deze beperkingen, toch deze overwinning op de Spanjaarden te vieren.

Een veertigtal leden van de NCCS kwam op deze schitterende dag bij elkaar in Café De Brabander in Torremolinos. De organisatie was in handen van Koos Kraan, die zoals elk jaar onder meer het aantal aanwezigen registreerde.

De voorzitter, Wilmar Bliek, heette iedereen heel hartelijk welkom. Hij deelde mede dat de NCCS een flink aantal nieuwe leden had verwelkomd. Voor zover zij aanwezig waren werden zij zeer warm welkom geheten. Voorts memoreerde hij dat nu zijn voor-voor-voorouders oorspronkelijk uit Zeeland kwamen het zeer wel mogelijk is geweest dat zij zich als Zeeuwen bij de Geuzen hadden aangesloten, zodat deze overwinning wellicht ook een klein beetje op hem persoonlijk afstraalde. De leden hebben met Cava het glas geheven en elkaar begroet. Het voedsel dat door de Leidenaren op 3 oktober tijdens het einde van de belegering werd gegeten, werd ook hier in Spanje aan de Costa op 3 oktober geserveerd.

Het was een zeer geanimeerde middag.

Annemieke Meier