Verslag en/of foto's evenementen lopend jaar en vorig jaar

Verslag en impressie inloopborrel 9 oktober 2020

The Fab Four is een viertal zangers uit de Verenigde Staten die een sprekende gelijkenis vertonen met de zangers Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Ringo Star van The Beatles. Ik moest daaraan denken nadat ik op vrijdag 9 oktober jongstleden met bus M103 vanuit Benalmádena Costa naar Finca Los Caballeros ben getogen voor de maandelijkse inloop die deze maand i.v.m. het eerder gevierde Leidens Ontzet in De Brabander een week later is gehouden dan te doen gebruikelijk. Vanwege de coronacrisis had ik een geringe opkomst verwacht. Die verwachting werd echter gelogenstraft nadat vanaf 18:00 tal van NCCS-leden het brede terras van de finca begon te bezetten. Nadat Marion Leeksma ons voor haar laatste keer als gastvrouw had verwelkomd hebben we mogen genieten van onze eigen ‘Fab Four’. John Ruiter, Paul Reekers en Wilmar Bliek van CC9 aangevuld met zanger ‘Maestro’ Bas Duynstee. Hoewel zingen en dansen niet mogelijk waren hebben zij er toch een groot feest van weten te maken in de sfeer van ‘Back to the sixties’. John Ruiter vergastte ons als lead singer onder meer met evergreens van The Beatles en Rolling Stones als Norwegian wood, Ruby tuesday, If you need me, The spider en the fly en Dead flowers. Wilmar Bliek toonde zich virtuoos op zijn electronisch orgel en mondharmonica. Paul Reekers zorgde met zijn gitaar voor muzikale ondersteuning en Sebastiaan Duynstee gaf verschillende keren zijn riedeltje ten beste. Al bij al hebben zij 18 nummers ten gehore gebracht met het nummer ‘Got my mojo working’ van Muddy Waters als spetterende apotheose. Na afloop heb ik tijdens de terugreis naar Torremolinos enthousiaste reacties beluisterd over het professionele optreden en de positieve sfeer onder de gasten.

John van der Heyden

 

Verslag en impressie Leidens Ontzet 3 oktober 2020

Ondanks het feit dat in verband met de nu heersende pandemie het door overheden wordt aanbevolen niet in grotere groepen bijeen te komen heeft de NCCS besloten het Leidens Ontzet wel te vieren. Dit dan wel met inachtneming van de te nemen voorschriften zoals door die overheden wordt aanbevolen.  Het was, zoals in deze tijd van het jaar gebruikelijk hier aan de Costa del de Sol, prachtig weer.

Dit in tegenstelling met het weer op 3 oktober 2020 in Nederland, dat meestal op deze datum wel wat waterig, koud, grauw en winderig is. In Leiden wordt dit feest elk jaar, al meer dan 400 jaar, gevierd. Echter dit jaar heeft de overheid besloten dit feest in Leiden niet zoals gebruikelijk groots te vieren in verband met deze heersende ziekte.

Eind september 1574 sloot Willem van Oranje zich aan bij de vloot van de Watergeuzen om Leiden te bevrijden. De Geuzen staken de dijken door, de wind draaide gelukkig en wakkerde aan tot stormkracht zodat het water de Leidse regio binnenstroomde en de Geuzen met hun platbodems de stad stand konden naderen.

Het water steeg en steeg en toen in de nacht van 2 op 3 oktober bij de Koepoort met groot lawaai een deel van de verzwakte Leidse stadsmuur instortte, vluchtten de Spanjaarden. Uit de overleveringen is gebleken dat een jonge Leidenaar op onderzoek uitging en zag dat de verdedigingswerken van de Spanjaarden waren verlaten. Echter op een van de muren stond nog een pot met wortelen, uien uiten, vlees en pastinaak op het vuur.
Deze maaltijd is later bekend geworden als hutspot.

De volgende morgen voeren de Geuzen de stad binnen. Voor de uitgehongerde Leidenaren hadden ze haring en wittebrood bij zich. Zij hadden kennelijk zoveel haring bij zich dat er voor elke Leidenaar wel 50 kilo haring beschikbaar zou zijn geweest.

Uit de geschiedschrijving blijkt voorts dat er in Leiden niet alleen sprake was van belegering door de Spanjaarden maar dat de stad ook geteisterd werd door een ziekte. De Pest heerste en heel veel Leidenaren zijn in die periode aan die ziekte bezweken.

Een overeenkomst doet zich nu meer dan vierhonderd jaar later voor. Al geruime tijd heerst er een pandemie over de wereld waartegen nog geen geneesmiddelen zijn gevonden. Wel is inmiddels duidelijk en bekend dat afstand houden tussen personen en hygiëne betrachten, de meest optimale beschermingen tegen deze ziekte bieden. Niet onderschat wordt dat deze maatregelen ook een zekere beperking met zich brengen. De NCCS besloot, ondanks deze beperkingen, toch deze overwinning op de Spanjaarden te vieren.

Een veertigtal leden van de NCCS kwam op deze schitterende dag bij elkaar in Café De Brabander in Torremolinos. De organisatie was in handen van Koos Kraan, die zoals elk jaar onder meer het aantal aanwezigen registreerde.

De voorzitter, Wilmar Bliek, heette iedereen heel hartelijk welkom. Hij deelde mede dat de NCCS een flink aantal nieuwe leden had verwelkomd. Voor zover zij aanwezig waren werden zij zeer warm welkom geheten. Voorts memoreerde hij dat nu zijn voor-voor-voorouders oorspronkelijk uit Zeeland kwamen het zeer wel mogelijk is geweest dat zij zich als Zeeuwen bij de Geuzen hadden aangesloten, zodat deze overwinning wellicht ook een klein beetje op hem persoonlijk afstraalde. De leden hebben met Cava het glas geheven en elkaar begroet. Het voedsel dat door de Leidenaren op 3 oktober tijdens het einde van de belegering werd gegeten, werd ook hier in Spanje aan de Costa op 3 oktober geserveerd.

Het was een zeer geanimeerde middag.

Annemieke Meier

Foto-impressie inloopborrel 4 september 2020

Verslag Indische rijsttafel 15 augustus 2020

Naar aanleiding van de bevrijding van Nederlands-Indië, 15 augustus 1945, 75 jaar geleden organiseerde de NCCS zoals ieder jaar een traditionele Indische rijsttafel.

Deze keer bij The Family Bar in Fuengirola. 54 leden hadden zich hiervoor aangemeld en waren ook allemaal aanwezig. Een mooi aantal zodat er toch “ruim” gezeten kon worden. Na een welkomstwoord van voorzitter Wilmar was het, onder het genot van een drankje, geduldig wachten wat chef-kok Iris (voormalig restaurant Poco Loco) voor ons had bereid. Dit was het wachten meer dan waard! Nasi, bami, witte rijst, rendang, saté, sambal boontjes, atjar  etc., te veel om op te noemen en alles even lekker. Het voorbereiden (marineren) was goed te proeven in de heerlijk gekruide gerechten. Mijn complimenten voor de keukenbrigade, krijg het maar voor elkaar om voor 54 personen te koken. Ook het voltallige personeel en eigenaren van de Family Bar verdienen een compliment, Claudia, Tony en John, het was weer goed georganiseerd, onze dank daarvoor. Het was warm, dorstig weer, drankjes niet aan te slepen…de aanwezige NCCS leden weten daarover mee te praten. Volgens mij is iedereen blij naar huis gegaan.

Al met al weer een geslaagd evenement. Met ook dank aan de aanwezige leden. Tot een volgende keer.

Jeani

Impressie inloopborrel 7 augustus 2020

Waarschijnlijk vonden onze leden het te warm, er waren op deze inloopborrel niet zo heel veel leden aanwezig, ik heb ze niet geteld, ik denk zo´n 20 aanwezigen, maar de sfeer was er niet minder om. Misschien ook omdat we binnen 2 weken weer een evenement op stapel hebben staan: de Indische rijsttafel, waarvoor zich 57 leden hebben aangemeld. (aanmelden kan niet meer = vol).

Deze keer had voorzitter Wilmar Steve Nelson uitgenodigd. Een Engelse zanger die wat mij betreft terug mag komen. Geweldig! Op verzoek speelde hij in het kader van corona “Don´t stand so close to me” van The Police. (Zie video). Hij had het nummer niet op zijn repertoire staan maar speelde er letterlijk en figuurlijk heel leuk op in.

Een heel professioneel zanger, hij schijnt naar wat ik hoorde een mooie zangcarrière in Engeland achter de rug te hebben.

Else van Velthuijsen was na 4 maanden gedwongen lockdown in Nederland ook blij om er weer bij te kunnen zijn.  En natuurlijk wilde zij dansen. Else wil altijd dansen. Ondanks het “verbod”. Dansen, alleen en op afstand, ach waarom niet? Nog een paar dames volgden haar, op gepaste afstand, let´s dance.

Enfin, ondanks niet zo heel veel bezoekers was het toch erg gezellig.

Jeani Hoftijzer

Speciale herenigings- inloopborrel 3 juli 2020

Na bijna 4 maanden was het dan eindelijk zover……we konden weer een inloopborrel organiseren. Het bestuur had bedacht om hier toch een speciaal tintje aan te geven met het aanbieden van nieuwe haring en tapas om de hereniging met onze leden te vieren.

51 leden incl. enkele introducé´s hadden zich aangemeld, aanmelden was in dit geval nodig i.v.m. de inkoop van haring en reserveren tapas.Vicevoorzitter Henk had de haring geregeld. Het was super-haring……nieuwer vind je ´m niet.Met de haring eenmaal daar, kwam zo´n beetje het voltallige bestuur in actie…..Henk en Jeani verdelen van de haring over de 64 bordjes, Maya besprenkelen met uitjes, Koos de vlaggetjesprikkers, Joyce het ronddelen. Wat een fijne samenwerking!  Gelukkig had Henk ruim haring besteld dus was er nog een ronde na voor de liefhebbers, prima!Daarna de goed verzorgde tapas van Los Caballeros die ook gretig aftrek vonden.

Onze huistroubadour Bas speelde weer de sterren van de hemel, met ook nog op mondharmonica samenspel met voorzitter Wilmar. Ondanks dat Bas zijn microfoonstandaard was vergeten…..de kapstok van Los Caballeros bracht uitkomst.

We mogen ervan uitgaan dat deze herenigings-inloopborrel heel geslaagd is verlopen. Met dank aan de organisatie en natuurlijk ook dank aan de leden en introducé´s voor hun aanwezigheid.

Zomer / haringlunch Torremolinos 23 juni 2020

Eindelijk was het dan zover…..na de lockdown kregen we wat meer bewegingsvrijheid en konden we namens de NCCS (Torremolinos) een bescheiden feestje organiseren. In eerste instantie tot max. 30 personen, maar dat werd gelukkig na een week versoepeld tot 40. En dat was maar goed ook. Twee dagen na de verzonden Nieuwsbrief met uitnodiging hiervoor stonden we namelijk al op 28 aanmeldingen!
We zouden geen “echte” Nederlanders zijn om niet een reden te vinden voor een feestje. Dit keer dus 23 juni, San Juan. 39 leden hadden zich uiteindelijk aangemeld, prachtig! We hadden bedacht om in verband met de komst van de ´Hollandse Nieuwe´ dit in stijl hiervan te vieren. In overleg met Cafetaria Gourmet Carihuela (kortgezegd slager Stam) werd er een prachtig vis-quatro samengesteld, Hollandse garnaaltjes, paling, haring en gerookte zalm. Het zag er heerlijk uit en was ook superlekker! Stam heeft een groot zonnig terras met altijd een verkoelend briesje. Met een welkomst-sangría incl. een drankje bij het eten heeft eenieder genoten van deze middag. Ook de (slechts 5) vleeseters hebben heerlijk gegeten. Met dank aan de organisatie en natuurlijk aan slager Stam voor de perfecte samenwerking. En niet te vergeten dank aan onze leden, voor hun aanwezigheid, hun goede humeur en voor het zich houden aan de corona-regels volgens de flyer die Maya had gemaakt voor deze gelegenheid.

Moordlunch 12 februari 2020

We kunnen terugzien op een zeer geslaagde moordlunch. Het eten van de Family Bar was uitstekend, de service geweldig en de sfeer helemaal TOP. Er waren 7 deelnemende teams en de poedelprijs werd gewonnen door het team: YOUNG AT HEART. De overwinning was met maar liefst 50 punten meer voor het team: KOEFIES. De tweede plaats was voor team DE SEUNEN. Aan het team ´Aard onderzoek´ werden 10 punten extra toegekend. De echte naam van het slachtoffer was ter Aard, dus die teamnaam was briljant gekozen. Iedereen heeft zonder uitzondering een zeer plezierige middag gehad met het oplossen van ´het mysterie´. Zeer zeker voor herhaling vatbaar.

Foto-impressie Nieuwjaarsbijeenkomst 12 januari 2020

Impressie Lustrumfeest 12 oktober 2019

De feestelijk geklede deelnemers werden bij het IPV Plaza ontvangen met een heerlijk drankje. De sfeer was gelijk geanimeerd. Veel bekenden troffen elkaar of zagen elkaar soms na lange tijd weer. Het was een prestatie van formaat van de lustrumcommissie om zoveel mensen op de been te brengen en enthousiast te maken voor dit lustrum. Voorzitter Wilmar Bliek opende het feest en heette ons allemaal van harte welkom. Om zoveel mensen in beweging te krijgen moet je van goeden huize komen maar Henk Flederus lukte dat goed. Hij wist ons de weg te wijzen naar de zalen voor de optredens, de cocktail en canapés en de lunch. De show van Magic Unlimited en de hoofd-act van de dag Tineke Schouten waren zeer geslaagd.  De lunch was in een enorme zaal met allemaal prachtig gedekte ronde tafels. Tijdens de lunch traden de Gypsy Bros op met leuke swingende muziek die uitnodigde tot dansen. Tevens werden een aantal leden van de club door voorzitter Wilmar Bliek in het zonnetje gezet. Het mooist van al waren al die vrolijke gezichten en de eenheid die de club op deze prachtige feestelijk dag ten toon spreidde.​

Leidens Ontzet   3 oktober 2019  The Family Bar – Fuengirola

Het was een zeer geslaagde middag met zo’n 75 gasten. De locatie “Het Hollands Eetcafé The Family Bar” in Fuengirola was uitstekend gekozen. Iedereen heeft heerlijk gegeten en gedronken en veel gepraat. Het was ontzettend gezellig.

 

Inloopborrel 6 september 2019

Na een aantal inloopborrels met (of soms zelfs zonder) huismuzikant Juan van Valparaiso was deze keer onze huis-troubadour Bas Duynstee weer aanwezig voor de muzikale omlijsting. Bas neemt zelfs geen pauze ! Ondanks het feit dat veel van onze leden nog in Nederland vertoeven hadden er toch, ondanks de warmte,  zo´n plus minus 35 leden de moeite  genomen om naar Valparaiso te komen. Het was zoals altijd heel gezellig om elkaar weer te ontmoeten. Als extra waren er 2 spiksplinternieuwe leden die kennis kwamen maken, 2 aspirant leden via onze Bas gewezen op deze inloopborrel en 2 nieuwelingen die de club hebben ontdekt via familie en onze mooie website. Daar doen we het (ook) voor.

Jeani Hoftijzer

 

Zomerlunch – 15 Augustus 2019

Zoals elk jaar hebben wij ook dit jaar op 15 augustus een zomerlunch aangeboden aan de leden. Dertig leden genoten van de authentieke Indische gerechten bij Bar Bistro Camaleón in Torre del Mar.

Tegelijkertijd herdenken we dan ook dat op die datum een einde kwam aan de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië.

Koningsdag 2019 – Mama’s Bakery in El Rosario

Enkele indrukken van Koningsdag 2019 bij Mama’s Bakery, El Rosario.

Algemene Leden Vergadering Zaterdag 16 maart 2019

Op zaterdag 16 maart werd de ALV (Algemene Ledenvergadering) van de NCCS gehouden in restaurant Finca Los Caballeros te Benalmádena. Bij de eerste oproep om 10.30 uur was het nog niet overdreven druk (de meeste leden die waren gekomen zaten buiten op het terras nog lekker koffie te drinken) maar bij tweede oproep  11.00 uur had toch een kleine 10% van onze leden de moeite genomen een plekje in de zaal te veroveren.

De vergadering werd geopend door de voorzitter Wilmar Bliek die o.a. aandacht besteedde aan de groei van het aantal betalende leden, vertrokken en overleden leden, de leeftijdsopbouw van ons ledenbestand en aan de noodzaak van verjonging binnen het ledenbestand. Verder bedankte hij iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het succes van de club over het afgelopen jaar. Hierna presenteerden de secretaris, de penningmeester en de kascommissie  hun rapporten over 2018 die allemaal met algemene stemmen door de vergadering werden goedgekeurd. Joyce van Boeckel (op de foto geheel rechts) werd, ook met algemene stemmen, toegevoegd aan het bestuur. De voorzitter van het lustrum committee, Saskia Klomp, vertelde kort wat de plannen zijn voor de viering van het 40-jarige bestaan van de club in oktober van dit jaar. Daarna kwamen er vanuit de zaal wat vragen en de nodige suggesties die door het bestuur of werden geaccepteerd of in beraad werden gehouden.

Om kwart over twaalf sloot de voorzitter de vergadering en de aanwezigen werden uitgenodigd voor een drankje op het zonovergoten terras.

Excursie finca 3 Maria’s – Dinsdag 12 maart 2019

Helaas hebben we geen verslag of foto’s van deze laatste excursie van Francis voor dit seizoen. Als u erbij was en er wat over wilt publiceren dan opsturen naar info@nccs.es

Inloopborrel vrijdag 1 maart 2019.

Euforisch, dat is het juiste woord. Een extreem gevoel van vreugde.

Het was natuurlijk een heel besluit om de inloopborrel na een aantal jaren Finca los Caballeros te verplaatsen naar een andere locatie maar na het eclatante succes van de Nieuwjaarsbijeenkomst bij Valparaiso is onze voorzitter Wilmar in gesprek gegaan met eigenaar Rafaël  van Valparaiso of er mogelijkheden zouden zijn om ook onze maandelijkse inloopborrel aldaar te organiseren.

Nu, dat is gelukt ! Valparaiso heeft speciaal voor de NCCS de prijzen van de drankjes aangepast, mooie aankleding van de tafels verzorgd, met op die tafels een tapaatje en easy listening muziek geregeld. Na zo´n verandering is het natuurlijk afwachten wat onze leden hiervan denken en of zij het enthousiasme van het bestuur zouden delen.

Wij (het bestuur) hoopten/verwachtten zo´n 40 à 50 leden……maar het bleken er bijna honderd te zijn ! Toen onze voorzitter binnenkwam iets na zes uur viel z’n mond open van verbazing: er waren toen al ruim 80 leden en het personeel van Valparaiso liep extra tafels en stoelen  aan te slepen. Maar dat is bij Valparaiso geen probleem: Je wordt daar echt als een koning/in behandeld. Het begint al nog voor je een stap binnen hebt  gezet: je stapt voor de deur uit de auto en die wordt keurig voor je geparkeerd door de valet. En bij vertrek aan het eind van de avond krijgen alle dames een mooie rode roos mee als herinnering aan een geweldige avond.

De muziek van de huis-muzikant Juan was prima; niet te hard zodat iedereen met elkaar kon praten. Na een uurtje kwamen er intermezzo´s van Wilmar, Felisindo, Aad en John, een Ierse zanger. Die gingen gezellig door tot een uurtje of negen ….. Daarna is er een vrij grote groep blijven eten in het restaurant. Uw bestuur gaat nog eens praten met de eigenaar van Valparaiso om te kijken of we ook hier niet een mooie deal kunnen krijgen …

Een heel mooie inloopborrel om op terug te kijken en voor herhaling vatbaar. Hopelijk tot ziens 5 april bij de volgende inloopborrel, wellicht op dezelfde locatie, zie hiervoor de volgende Nieuwsbrief.

Met dank aan een ieder die aanwezig was, aan voorzitter Wilmar en niet te vergeten zijn charmante echtgenote Evelyn om dit alles voor elkaar te hebben gekregen…..chapeau !

Bijdrage text en foto’s: Jeani Hoftijzer

Dagexcursie Sierra Nevada donderdag 21 februari 2019

Gisteren heb ik deelgenomen aan de dagtocht naar de Sierra Nevada onder de voortreffelijke leiding van FrancisVersteeg. Ik citeer haar website; “Een inmiddels mooie jaarlijkse traditie! We nemen deze keer de prachtige weg langs het forellendorp Riofrío waar we een koffiestop zullen houden. We laten de stad Granada “links liggen”en stijgen in een klein half uur van 800 naar 2200 meter over de hoogste autobaan van Europa dwars door het natuurpark van de unieke Sierra Nevada. Aangekomen in het dorp Pradollano kunt u kiezen of u de kabelbaan naar het 2700 meter hoge plateau Borrequiles wilt nemen en daar op een terras midden tussen alle wintersporters wilt zitten of gewoon gezellig in het dorp wilt blijven. Een stuk wandelen behoort ook tot de mogelijkheden! Deze keer bent u zelf vrij om te lunchen waar u wilt, er zijn genoeg mogelijkheden om tegen normale prijzen lekker te eten. Terug rijden we via een andere route naar huis.”

Deze tocht heeft mij nu – na het verorberen van vier forellen uit Riofrio – geïnspireerd tot het vervaardigen van een nieuw werkstuk met de naam “Het Licht op Granada”.

Bijdrage text, foto’s en YouTube film: John van der Heyden

U kunt het videoverslag bekijken door te klikken op de link dagtocht naar de Sierra Nevada

Inloopborrel 1 februari 2019

De 1e inloopborrel van 2019 !

Je zou zo denken dat na de Nieuwjaarsbijeenkomst van 13 januari, waarbij zo´n 180 leden aanwezig waren, en daarna 29 januari een door Marianne Groeneveld tussentijds georganiseerde lunch bij Gran Mundo in Torremolinos, met 28 deelnemers, iedereen elkaar wel even genoeg had gezien voorlopig. Maar nee hoor….ook bij deze 1e inloopborrel van 2019 hadden er toch een redelijk aantal leden zin om elkaar weer te ontmoeten. Ik heb ze niet geteld…..maar zo’n 45 mensen waren er toch zeker.

Onze huistroubadour Bas Duynstee was op verzoek aanwezig, maar zo leuk…..één van onze beroemde leden, Aad Klaris, gaf spontaan een gastoptreden samen met Bas……”Het is moeilijk bescheiden te blijven”. En het kon niet op: ook Sindo melde zich om een paar nummers met Bas te spelen. Hartelijk dank daarvoor: een Spaans element binnen de club is natuurlijk meer dan welkom. De Latino klanken zorgden ervoor dat de voetjes van de vloer gingen waarbij vooral de dames zich lieten zien.

De officiële inloopborrel was om half negen afgelopen maar daarna, helemaal “into the music”, hebben we met een groepje nog bijna twee uur wat nageborreld en met begeleiding van Wilmar en Bas op gitaar liedjes gezongen van Jaap Fischer, Robert Long, Jaques Brel, Bob Dylan, de Eagles ….. een mooi internationaal repertoire van nummers die bijna iedereen mee kon zingen ….. heel gezellig.

Kortom, voor herhaling vatbaar, hopelijk tot ziens 1 maart bij de volgende inloopborrel, wellicht op een nieuwe locatie, zie hiervoor de Nieuwsbrief. En als u nog nooit geweest bent wordt het tijd ook eens langs te komen op zo’n inloopborrel op de eerste vrijdag van de maand.

Bijdrage text en foto’s: Jeani Hoftijzer

Nieuwjaarsbridge zaterdag 26 januari 2019

Op zaterdag 26 januari hadden we het nieuwjaarsbridge-toernooi dat weer werd gehouden bij Finca Los Caballeros in Benalmádena. 56 bridgers van de NCCS en verschillende bridgeclubs aan de Costa del Sol (o.a. Senang, Mucho Gusto en Sans Rancune) hadden zich opgegeven. Er werd gestreden in twee divisies/lijnen (A en B) om mooie prijzen die door onze vicevoorzitter Henk Flederus waren uitgezocht.

.

Nieuwjaarsbijeenkomst zondag 13 januari 2019

Op zondag 13 januari vond de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de NCCS plaats. Er was voor een nieuwe lokatie gekozen: Restaurant Valparaiso. Ctra. Mijas-Fuengirola, Km 14, 29650 Mijas. Over een paar dagen ziet u hier een verslag van deze succesvolle bijeenkomst met vele foto’s en misschien wat videotjes.