Verslag en/of foto's evenementen lopend jaar en vorig jaar

                                                   Impressie puzzelrit 15/16 oktober 2022 

                                                   Impressie Leidens Ontzet lunch NCCS d.d.  oktober 2022 bij The Launch in Torremolinos

                                                                        Wij bedanken Marianne Groeneveld voor haar bemoeienis bij de organisatie van dit evenement dit jaar. Het was een gezellige

                                                                middag en het eten en drinken waren prima.

Impressie inloopborrel NCCS d.d. 2 september 2022

Indische rijsttafel 21 augustus 2022

bij The Family Bar in Fuengirola

We kunnen weer terugkijken op onze jaarlijks terugkerende Indische rijsttafel. The Family Bar was op de geijkte datum (15 augustus, de bevrijding van Nederlands-Indië, 15 augustus 1945) gesloten. Het bestuur heeft daarom dit evenement een aantal dagen verplaatst naar zondag 21 augustus. Voor de deelnemers was dit gelukkig geen bezwaar.

Na het welkomstwoord van onze voorzitter Wilmar, konden de 57 deelnemers zich tegoed doen aan de voorgeschotelde gerechten welke chef-kok Iris samen met haar keukenbrigade voor ons hadden bereid. Het was weer heerlijk!

Ook de complimenten voor het personeel van The Family Bar. Mede door het warme weer moest er flink doorgewerkt worden om de vochtigheidsgraad bij de mensen op peil te houden. De service was als vanouds uitstekend, waarvoor dank!

Al met al weer een geslaagd evenement.

 

Haring inloopborrel 1 juli 2022

De inloopborrel op 1 juli was een groot succes. Maar liefst 70 leden zijn gekomen en hebben genoten van de haring of tapa en natuurlijk van Bas, onze muzikant. Hij bracht weer heerlijke muziek ten gehore. Van Hugo Investing, welke de haring sponsorden, waren Kaspar Huijsman en Taco te Gussinklo aanwezig. Nogmaals dank voor de sponsoring van de haring.

Gesponsord door :

Verslag inloopborrel NCCS d.d. 3 juni 2022

Het bonte gezelschap dat die vrijdagavond klokke zes op kwam draven werd door gastheer Rien De Zoete hartelijk verwelkomd. In zijn speech verheugde Rien zich over de grote opkomst en hij wenste ons een fijne borrel toe. En dat was niet zo moeilijk, want Bas Duynstee stond al te popelen om ons met zang en gitaarmuziek te verwennen. Als zijn rappe vingers de snaren beroeren in een wat hoger tempo dan normaal, gebeurt er iets bijzonders; zijn stem slaat een octaaf over en uit zijn mond komen dan de klanken van een hitsige flamencozanger die zijn vriendin mist. Het is dus niet alleen blues of rock, maar ook deze Spaanse folklore beheerst onze Bas volledig. Al snel kreeg hij steun van voorzitter Wilmar, die met een sterk gekrompen gitaar (de ukelele), de mondharmonica en een door roken en drinken gerauwde stem de liederen van Bas completeerde. Het is een kwiek stel, de moeite van en aanhoren en kijken waard. De mannen zijn getrouwd met buitengewoon goede keukenprinsessen en dat zie je direct; in goed Nederlands heet dat: een embonpoint! Zolang de gitaar ervoor hangt valt het niet zo op, maar de ukelele, noch de mondharmonica kunnen die herenrijkdom verhullen. Het dankbare publiek beloonde de artiesten steeds met een gul applaus. Mede dankzij de muzikale omlijsting werd het een geslaagde bijeenkomst en de dankbare NCCS-leden vertrokken bij het schemeren om ergens te gaan dineren.

Peter Langendam

 

Wandeltocht door Málaga 18 mei 2022

Dinsdag 18 mei was een uitgelezen dag voor deze puzzeltocht In de stad was het in de morgen nog koel genoeg om te wandelen en te puzzelen en in de middag toen het echt warm werd zaten we gelukkig koel in het restaurant. We gingen helemaal georganiseerd ernaartoe en wij stapten op in Benalmádena. Daarna naar Torremolinos waar Frandalucia een hele groep Nederlanders enthousiast had weten te krijgen voor deze dag. Voor sommigen was het zelfs een kennismaking met Málaga.

In totaal waren we met 39 enthousiastelingen om te puzzelen maar natuurlijk was het eerst tijd voor een kopje koffie met iets lekkers erbij. Daarna werden we in 11 groepjes verdeeld en konden we van start met de 50 vragen.

De eerste vraag over de vrouw die het loterijkantoor beschermt wisten wij als enige niet te vinden, zo bleek later. Samen met onze medepuzzelaars Marianne en Kim vervolgden we onze weg.  We gingen ervoor want iedere vraag werd serieus bekeken, ook met de nodige argwaan of het toch geen strikvraag was. We liepen door de markthal, door de straatjes en zagen prachtige pleintjes, mooie kunstwerken en wandschilderingen. De acrobaten boven ons hoofd hadden we nog nooit opgemerkt. Ook bleek dat er twee Mango winkels waren en dat zette sommigen weer op een verkeerd spoor. Wij liepen vast bij een pyramide en konden maar niet bedenken waar we die ooit eerder gezien hadden. Een behulpzame agent hielp ons weer op weg. Bij de vraag over de beste klant bij orenwinkel had Francis aangegeven dat als er vragen kwamen het antwoord Antonio Banderas zou zijn en velen hadden dat braaf ingevuld. Het bleek echter Francis zelf te zijn. Er zaten veel makkelijke vragen bij, een paar moeilijke en een paar instinkers. Als je vervroegd een terrasje wilde pikken was dat ook prima en had je kans op de poedelprijs.

Bij de maaltijd was er ruime keus en als afsluiting was er de prijsuitreiking met leuke prijsjes uit Málaga zelf. Het bleek dat we het niet slecht hadden gedaan en na het fotomoment en ook nadat we onze medepuzzelaars bedankt hadden, gingen we tevreden huiswaarts.

Gilles en Lenneke Straijer

 

Koningsdag 27 april 2022

 

 

Nieuwjaarslunch 16 januari 2022

Na 2 jaar hebben we eindelijk weer een Nieuwjaarsevenement zoals vanouds kunnen organiseren. Natuurlijk wel met inachtneming van de geldende coronaregels voor Andalucía. Aanwezig waren 112 van onze leden en eenieder heeft het prima naar de zin gehad. In IPV Palace in Fuengirola kregen we een heerlijke lunch en goede wijn geserveerd. Philip zorgde voor de muzikale omlijsting en Wilmar en Catherine gaven een verrassingsoptreden. Wilmar en Bas speelden nog een paar nummers en daarna nam Philip het weer over. Bij het naar huis gaan kreeg iedereen oliebollen verpakt in een mooi zakje mee. Zo konden we allemaal thuis nog even nagenieten.

 

 

Sinterklaas 2021 bij Los Caballeros te Benalmádena

 

Inloopborrel 5 November 2021 bij Los Caballeros te Benalmádena

 

Autopuzzelrit 2021

De jaarlijkse autopuzzelrit begon dit jaar in de buurt van Marbella en eindigde in het prachtige gebied rond Grazalema. De route was gevarieerd en mooi en de lunch in Gaucín van zeer goede kwaliteit. Het hotel waar overnacht werd was het Fuerte hotel in Grazalema, prachtig gelegen in het met pinsapo’s beboste gebied rond het stadje.

Prijswinnaars waren dit jaar:

  1. Annie & Wim Schep, Lenneke & Gilles Straijer
  2. Catherine van de Werff & Welmoed van de Werfhorst
  3. Ankie Dobbelman, Sylvia Benitez & Marian van de Meer

De avond werd besloten met een buitengewoon gezellig samenzijn met heerlijke live music.

 

Leidens Ontzet 3 oktober 2021 bij Grandcafe Restaurant De Brabander in Torremolinos

Om te beginnen konden we het woord ‘Leidens’ wel weglaten.

Ontzet over het aantal leden die zich hiervoor hadden aangemeld, fantastisch natuurlijk, maar een aantal aanmeldingen waren in de spam mail terechtgekomen, waardoor Frans de Brabander rekening had gehouden met de opgegeven 37 eters, terwijl dat er 43 waren! Maar niet getreurd, Frans en zijn equipe losten dit op, zodat iedereen toch een zitplaats had. We hadden opgeroepen kom op tijd……eh.…3 kwartier voor aanvang is wel érg op tijd, maar ook dat werd opgelost.

Toen iedereen een plaatsje had gevonden schalde er uit de luidsprekers een lied van Leidenaar Rubberen Robbie over Leiden.

Super haring van John, kroket, hutspot, draadjesvlees, bal gehakt…..het was zoals dat hoort op           3 oktober met bovendien een ijsje of koffie na.

Een mooie opmerking gehoord: In Leiden krijg je altijd TWEE haringen…..ja hier ÉÉN. We zijn in Spanje en niet in Leiden, het is zo veel verder zwemmen voor die visjes.

Ook weer zonder het woord ‘Leidens’ waren we ontzet te horen dat de bijna altijd aanwezigen, Dick en Fien, zich helaas moesten afmelden. Dick was gevallen en moest met een gebroken heup per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Inmiddels is hij geopereerd en gelukkig weer thuis. Met mede namens het bestuur heel veel dank aan twee mede-clubleden voor al hun goede zorgen. Zij hebben Fien begeleid, voor de geparkeerde auto gezorgd, thuiszorg voor Dick geregeld, enzovoorts, geweldig!

Het is mooi te horen dat we als NCCS niet alleen kunnen feesten, maar ook voor elkaar zorgen indien nodig.

 

 

Inloopborrel 1 oktober 2021 bij Los Caballeros te Benalmádena

Om het winterseizoen 2021-2022 te openen was er door het bestuur op 1 oktober een speciale inloopborrel georganiseerd bij Finca Los Caballeros in Benalmádena.  Diverse Tapas stonden klaar en de muziek werd verzorgd door onze huisband CC9. De leden hadden er zin in want er waren maar liefst 78 leden/introducees aanwezig bij deze borrel. De sfeer was prima en het nieuwe seizoen is op zeer gezellige wijze ingeluid.

 

 

Indische rijsttafel 15 augustus 2021 bij The Family Bar in Fuengirola

Een jaarlijks terugkerend evenement is onze Indische rijsttafel/lunch ter gelegenheid van de herdenking van alle slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan.Het weer was ons welgezind en voor de lunch hadden zich 41 personen aangemeld, welke evenals vorig jaar gehouden werd bij de The Family Bar in Fuengirola.

Ook de chef-kok Iris (voormalig Poco Loco) was weer van de partij en wist samen met Margharita weer een geweldige rijsttafel te serveren.

Laten we de mensen van de The Family Bar, Claudia, Tony en John niet vergeten, ook zij verdienen een grote pluim voor de organisatie en bediening, hetgeen ook in het welkomstwoord van voorzitter Wilmar nog eens een keer extra werd benadrukt.

We kunnen weer terugkijken op een zeer geslaagd evenement en willen ook alle deelnemers bedanken voor hun aanwezigheid, en graag tot een volgende keer.

 

 

 

Inloopborrel 2 juli 2021 bij Gali Gali – Fuengirola

We gingen maar eens kijken bij de inloopborrel. Misschien leuk om weer leden te ontmoeten om zo ons inburgerings proces hier in Spanje voort te zetten.

Eerst een plekje voor de auto. Dat liep vlot want er was weinig volk op straat vanwege het  voetbal. Spanje speelde. Een gezellige drukte bij Gali Gali toen we arriveerden en Ludwina heette ons hartelijk welkom! Het was al druk. Al met al toch zo’n 50 mensen zijn er geteld. Rikie kon haar taak als gastvrouw niet vervullen vanwege een heupoperatie. Het gaat haar inmiddels goed zo vernam ik van haar man Rien. Bas was al druk bezig met gezellige jaren zestig muziek toen  Wilmar zich  daarbij aansloot met zijn mandoline. Jeani  bracht nog een lied ten gehore. En tot slot speelde Felisindo  met zijn gitaar ook een deuntje mee. Kortom de moeite waard om een glaasje te drinken wat bitterballen te snoepen en bekenden te spreken en te nieuwe mensen leren kennen.

Els Beimers- Jürgens

 

 

Algemene Leden Vergadering Zaterdag 5 juni 2021

Op zaterdag 5 juni werd de ALV (Algemene Ledenvergadering van de NCCS gehouden in restaurant Finca Los Caballeros te Benalmádena.

Verslagje inloopborrel 4 juni 2021

 

Het is dus Gali Gali zie ik dus met een gewone i.

Voor de tweede keer de maandborrel gehouden bij Gali Gali. De opkomst was weer groot en de sfeer gezellig. Zoals gebruikelijk was het optreden van Bas en Wilmar weer meeslepend. Er werd uit volle borst meegezongen (ook door de heren). Bij de Voice senior zouden ze zeker geen slecht figuur slaan. Ik zou mijn stoel er in ieder geval voor omdraaien!

Door de akoestiek moest men steeds harder praten om elkaar te kunnen verstaan en voor Bas was het een hele uitdaging om boven het gekakel uit te komen. Waarschijnlijk liep hij de volgende dag met een sexy hese stem rond.

Helaas waren de weergoden ons niet gunstig gestemd en konden we niet uitwijken naar het buitenterras. Maar dat heeft waarschijnlijk met onze aanwezigheid te maken. Wij hebben de gewoonte om altijd slecht weer mee te brengen.

Excuus hiervoor!

Gerda Berkhout

 

CÓRDOBA ANDERS

Een wandeling langs de minder bekende maar niet minder  interessante plekjes van Córdoba.

De meesten van ons hebben Córdoba wel eens bezocht en de Mezquita met de ingebouwde kathedraal al gezien.

Sabine en Francis beloofden ons te verrassen met iets anders en dat is uitstekend gelukt. Bovendien was er nog ruim een half uur ‘vrije tijd’ om eventueel een ander monument te bezoeken.

Al gedurende de bustocht kregen we veel informatie. Meestal verslapt de aandacht van de luisteraars na twintig minuten (wetenschappelijk bewezen!) maar omdat de gidsen elkaar afwisselden, was het al die tijd doodstil in de bus. Sabine behandelde de kunsthistorische kant en Francis de praktische.

Toen we het kerkhof van Casabermeja passeerden met de familiegraven die net  kleine huisjes zijn, vertelde Sabine dat er maar één persoon inpast. Na vijf jaar zijn er alleen nog maar botjes over en is er plaats voor het volgende familielid. Als er eerder ruimte nodig is, is er een tijdelijk ‘(logeer)adres. Zoiets leer je niet op internet.

We passeerden de rots bij Antequera en zagen duidelijk de indianenkop. Dat er twee achtervolgde geliefden van deze rots waren gesprongen, wist ik wel, maar dat de Moorse prinses haar minnaar, een christensoldaat uit de gevangenis had geholpen, wist ik niet.

Francis wees ons op alle wijngaarden, groentetuinen, papavervelden en vooral op  de olijfbomen. Ze vertelde dat de enige zuivere olijfolie de virgin extra is, de eerste persing.

De Italianen vermengen een beetje van de Spaanse virgin met hun eigen minderwaardige olie en dit wordt als zuivere Italiaanse  extra vergine olijfolie verkocht….dus wees gewaarschuwd!

In de bus vertelde Sabine al veel over Córdoba, zodat we, eenmaal daar, niet telkens stil hoefden te staan.

De stad is gelegen aan de Guadalquivir, de Romeinse río Betis, die vroeger veel groter was en Córdoba tot een belangrijke doorvoerhaven maakte, via Sevilla naar de Atlantische Oceaan. De tiende eeuw was Córdoba´s gouden eeuw. In 755 werd de stad veroverd door de Moorse emir Abdelmaràn. Deze stichtte een kalifaat waarin alle drie religies – joden, christenen en moslims – elkaar accepteerden en respecteerden. Ze studeerden aan dezelfde universiteit en vergaderden in de moskee. Córdoba werd een belangrijk centrum van cultuur en wetenschap. Geleerden van elke discipline zoals filosofie (o.a. Seneca), medicijnen en wiskunde waren beroemd. De bibliotheek was wereldberoemd en er werden vrouwelijke medewerkers naar Damascus, Bagdad en Caïro gestuurd om daar de geschriften te kopiëren. Helaas kwam hier een einde aan, want een andere dynastie, de Almoraviden, die voornamelijk uit Berbers bestond, veroverde Sevilla en nam de macht over. Sindsdien was er nog maar één godsdienst met maar één God, genaamd Allah. Joden en christenen werden vervolgd en veel van hun monumenten vernietigd…..niets nieuws onder de zon!

Na deze wetenswaardigheden en de tussentijdse koffiepauze in een authentieke venta stonden we dan op de Plaza de Colón.

Vervolgens gingen we de stad verkennen en belandden we op een kerkplein waar een kruisbeeld, genaamd Cristo de los Faroles, ofwel, Christus met de lantarentjes onmiddellijk de aandacht trok. Het werd omringd door een stalen hekwerk met acht lantaarns erboven. Sabine vertelde, dat er ‘s avonds een gedode soldaat rondspookte.

Daarna volgde het Palacio del Bailío. We mochten naar binnen in het oude paleis, dat is omgebouwd tot een luxe hotel met alle moderne faciliteiten in een historische context met als thema ‘Don Quijote’. De luxe slaapsuite had als entree twee klapdeuren, beschilderd met scènes uit het boek van Cervantes. Ook de slaapkamer zelf was hiermee gedecoreerd. De salon had een glazen bodem, zodat je, als je een verdieping lager stond, de stoel- en tafelpoten en de voeten en benen van toevallig langslopende mensen zag. Er is een verwarmd zwembad en helemaal onder in het gebouw de ruïnes van een Romeins huis (de domus). De tuin was een verrassing op zich: sinaasappelbomen, rozenstruiken en allerlei kleurige bloemen. Echt een paradijsje voor rustzoekers.

Langs de trappen die de oude met de nieuwe stad verbinden en langs de kruizen van de kruisweg kwamen we bij het volgende monument: de tempel van Claudio Marcelo met zijn twaalf Dorische zuilen waar op het aangrenzende terrein vroeger het Forum Romanum was.

De Plaza de la Corredera is de enige Plaza Mayor van Andalusië, een enorm vierkant, gevormd door aaneengesloten gebouwen met twee toegangspoorten, alles in Barokstijl. Het vroegere stadhuis dat eerst een sombrerofabriek en gevangenis was, evenals de huizen ernaast dateren uit de 15e en16e eeuw. Vroeger werden op de Plaza stierengevechten gehouden. Nu zijn er terrasjes in het midden en de gebouwen met hun portieken en arcades met pilaren en decoraties zien er zeer aantrekkelijk uit en zijn nu zeer chique zaken.

Omdat het de Patioweek was, bezochten we een van de vele maar niet zo bekende patio’s. Eenmaal binnen op de patio heb ik mijn ogen uitgekeken. Ongelooflijk zoveel struiken en planten in een ruimte van 4 bij 5 meter rond een middenstuk met een wit-marmeren fontein en langs de muren de prachtigste combinaties van kleur en vorm. Tegen de laatste muur stond een tafeltje met een oranje heksenbeeld naast een bos bloemen en een koperen schaal voor een financiële bijdrage. Nou, dat had de artistieke eigenares van de patio wel verdiend. Ze had alles zelf gedaan, vertelde ze.

We passeerden nog een gewone, dus altijd open patio van het huis van de kunstschilder Julio Romero Torres. Het was een plaatje, compleet met drie Romeinse beelden zonder hoofd, omringd door sierlijke bomen, planten en bloemen en een grindmozaïek op de bodem. Echt de moeite waard evenals de patio van de 15-eeuwse Posada del Potro (veulen) met een groot wagenwiel aan de muur.

Dwars door de Judería met zijn pittoreske straatjes gingen we terug naar ons beginpunt, de Plaza de Colón.

Vlak bij dit plein troont het beeld van San Rafael, de beschermheilige van Córdoba, op zijn hoge zuil. Het beeld is een van de belangrijkste monumenten van de stad. Het staat op een kussenachtig voetstuk omringd door zuilen die oprijzen uit een kasteel, omringd door heiligenbeelden. Dat alles ook nog eens versierd met allerlei ornamenten.

Het werd gebouwd in 1781 om de heiligen te bedanken voor

(eerste versie)……. het behoeden van de stad voor een aardbeving

(tweede versie)…… het stoppen van een pestepidemie……

(Hadden wij maar zo’n heilige voor onze corona.)

In onze ‘vrije tijd’ heb ik nog de Puente del Rio bezocht, de toegangspoort tot de brug over de rivier. Een tijd lang werd deze de ‘Arc de Triomphe’ genoemd, ter ere van de intocht van Filips II, die bij ons niet zo populair was. Op het eerste gezicht lijkt de poort wel op zijn Parijse naamgenoot. Hij is in de  loop der eeuwen ettelijke malen verbouwd. De eerste versie was Romeins, daarna Moors en de laatste versie dateert uit 2011.

En nog gauw een foto genomen van een Moorse boog in de muur van de Mezquita, met daarin een decoratie van het wapen van een christelijke bisschop. Een typerende foto van de smeltkroes van culturen, waar Córdoba om bekend staat..

Ondertussen hebben we in een apart restaurant van heerlijke hapjes en happen genoten. Vooral de ossenstaartkroketten vond ik bijzonder lekker.

Het was weer een heerlijke, leerzame dag.

Bedankt dames!                                                                                         EvV

Koningsdag 2021

 

Deze Koningsdag is ietsje anders dan iedereen graag zou willen. Toch kan deze dag hier in Spanje gevierd worden aangezien we wat meer mogelijkheden hebben dan de mensen in Nederland.

Het terras bij de Family Bar heeft de mogelijkheid zo’n 50 gasten te ontvangen op het overdekte terras, als we ons maar aan de restricties houden. Zo goed mogelijk heeft iedereen zich aan de regels gehouden, daarbij moet worden opgemerkt dat een groot aantal aanwezigen gevaccineerd is en dat geeft veel mensen een zeer prettig gevoel.

Om een uur of twee druppelen de opgegeven leden binnen bij De Famlily Bar te Fuengirola, iedereen goed op afstand herkenbaar door de oranje decoraties.  Bij aankomst ontvangt eenieder twee consumptiebonnen voor twee drankjes, verder wordt men gefêteerd op een glaasje oranjebitter en de uiteraard niet te vergeten oranje tompouce. Zanger Philip verzorgt de muziek met een zeer vrolijke noot van merendeels Nederlandse liedjes, op twee televisieschermen is de uitzending van het Koningspaar met kinderen te volgen in Eindhoven.

Na het welkomstwoord van voorzitter Wilmar Bliek, wordt de tune van het Wilhelmus ingezet met het verzoek het 23e couplet (grapje) mee te zingen.  Uitbundig wordt dat verzoek, couplet 1, gehonoreerd.  Daarna wordt er geproost op onze Koning. Onder het ruisen van de blauw, wit, rode en oranje vlaggetjes en de muzikale omlijsting met de muziek van Philip en zijn enthousiaste optreden tijdens deze middag, groeit de gezelligheid en de saamhorigheid. Tijdens het zingen en meebewegen van de mensen op de stoelen, worden de aanwezigen door de fantastische medewerkers van de Family Bar, onthaald op gevarieerde borrelhapjes.

Gezien de reactie van vele mensen kunnen we constateren dat ook deze Koningsdag, in toch wat andere omstandigheden, een succes is geweest. Iedereen die hieraan heeft bijgedragen wordt hartelijk bedankt.

 

Organisatie: NCCS evenementen, Koos Kraan met assistentie van Saskia Klomp en de medewerkers van de Family Bar te Fuengirola.

 

 

EEN KORT VERSLAG VAN EEN CULTULE WANDELING DOOR HET CENTRUM VAN MÁLAGA

April 2021

En het regende ook nog!

En vroeg opstaan om op tijd om 10 uur bij het Gemeentehuis van Málaga te zijn!

Maar wat we onder leiding van onze gids Sabine te zien en te horen kregen was zo boeiend dat we de regen snel waren vergeten. Wij zijn als Hollanders wel wat gewend!

Eerst bezochten we een gebouw vlakbij onze startplaats. Er stond “Universidad” op, maar wat we zagen in de grote zaal waren geen leerstoelen, maar een rij amforen in het midden. Op de linker muur was een haven geprojecteerd in zwart-wit met wisselende beelden. Rechts zag je nog een meer dan manshoog deel van de oude stadsmuur. Onder de door grote glasplaten afgedekte vloer getuigden grote rechthoekige stenen bakken van de zoutindustrie van 700 voor Christus. Deze liepen onder het grootste deel van de straat door. “Málaga was toen een belangrijke handelsstad”, vertelde Sabine. Ze vertelde nog veel meer, ook over de Romeinse amforen. In de loop van de dag werd ik steeds enthousiaster. Ook bij de geboortekerk van Picasso en later in de kathedraal gaf ze zoveel informatie die ik met vorige gidsen nooit te horen kreeg en die ook niet op internet te vinden is.

Het was hetzelfde bij het Romeinse theater en het Picasso museum. Normaal moet je als reisleider bij elk monument een speciale gids inhuren. Sabine vertelde dat ze een officiële bevoegdheid met diploma van de Junta de Andalucia heeft om in heel Andalusië te mogen rondleiden. Bovendien heeft ze kunstgeschiedenis gestudeerd – en ze is een rasverteller!

In de kathedraal wees ze ons bijvoorbeeld op een witmarmeren beeld in een tabernakel. Bij nader (in)zien was het een schilderij in grijstinten, zo perfect driedimensionaal tussen al die andere echte heiligen- en engelenbeelden, dat het niet opviel. De reden hiervan? Het geld was op. Net als bij de tweede toren van “La Manquita”, zoals de kathedraal in de volksmond genoemd wordt. Ook die toren werd door geldgebrek nooit afgemaakt. Dat feit weet bijna iedereen, maar waar dat geld dan wel voor gebruikt werd? Sabine weet het en wij nu ook. Maar dat vertel ik niet verder, want ze organiseert nog een paar rondleidingen, dus klap ik niet uit de school!

Ook bij onze laatste stop, het Picasso museum, wist ze allerlei interessante bijzonderheden. Ze leidde ons door de zalen met als leidraad de zeven belangrijke vrouwen waarmee Picasso het hooguit zeven jaar uithield. Die “seven years itch” klopt dus? Alleen de laatste bleef tot het einde bij hem. Bij elke (jongere) vrouw had hij weer een andere woning in een andere woonplaats in Frankrijk of Spanje. En wat belangrijker was: bij elke nieuwe liefde veranderde hij van schilderstijl. Want Picasso was een genie – een alleskunstenaar en een voorloper. Bij de eerste van de twee vrouwen waar hij echt mee getrouwd was, Dora Maar, die schizofreen was, gaf hij haar stemmingen van vurige woede en de diepste wanhoop tot uitgelaten vreugde weer in kubistische vormen. Rechte lijnen, driehoeken en cirkels en een hoofd en profil, dus van opzij en van voren in één. In welke stijl dan ook, hij gaf niet exact weer wat hij zag, maar wat hij voelde. Niet het uiterlijke, maar het innerlijke van zijn modellen telde.

Als Sabine’s Málaga tours afgelopen zijn, wil ik graag nog een uitgebreid verslag schrijven. Ga eerst zelf maar eens kijken en vooral luisteren…je ziet opeens zoveel meer in de soms raadselachtige, maar altijd boeiende kunstwerken. Dus tot zover mijn impressies van een onvergetelijke dag!

Else van Velthuijsen

Enkele indrukken van de paasbrunches 2021

 

Torremolinos

Wat een Pasen!

Op de paasbrunch in Torremolinos kwamen op tweede Paasdag wel 36 leden op buitengewoon gezellige én verantwoorde wijze bij elkaar om te genieten van al het lekkers dat Brasserie Casa Beense ons voorzette. De tafels stonden buiten én lekker ver uit elkaar en onze onvolprezen gastvrouw gaf enkele duidelijke en goede aanwijzingen.

Nou, die uitbaters van Beense hadden hun best gedaan! Net als gastvrouw en organisator Marianne Groeneveld! Want het was nog een hele prestatie om alles goed georganiseerd en ingepland te krijgen. Maar wat een heerlijke middag was het.

Als welkomstdrankje werd een smakelijke cava gepresenteerd gevolgd door een keur van hapjes. Van heerlijk paasbrood tot sandwiches met gerookte zalm, gehaktballetjes, garnalenhapjes, mini-salades, gevulde eieren tot aan de chocolade paaseitjes aan toe. Niet alleen waren de smaken heel goed, het zag er ook nog heel mooi uit. Het terras en de tafels waren prachtig versierd met overal ballonen, paashazen, eitjes, slingers en hooi voor de leggende kippen. We dachten nog even dat dat hooi betekende dat eindelijk Pasen en Sinterklaas op één dag vielen, maar dat bleek een andere uitdrukking te zijn…

In het begin kwam ook nog een Spaanse accordeonist de feestvreugde verhogen met ‘Tulpen uit Amsterdam’ en nog wat Nederlandse klassiekers. Vervolgens kwam ook nog een goeie zangeres ons live toezingen. Al met al was het werkelijk een topfeestje met top-eten. En die gastvrouw is natuurlijk een topgastvrouw. Helemaal terecht!

Maya

Algarrobo

Het was heel gezellig. Een klein groepje maar iedereen was tevreden.

Foto-impressie inloopborrel 2 april 2021

Verslag en impressie inloopborrel 5 maart 2021

Wat gezellig: na zes weken lockdown eindelijk weer een inloopborrel! Iedereen blij om elkaar te zien na de periode van gesloten gemeentegrenzen en ondanks het slechte weer waren er toch nog 36 leden. Deze keer niet met de NCCS-houseband (CC9) maar met een zoetgevooisde Vlaming: Philip International Singer. Duidelijk wat anders. Ik begreep dat het de eerste keer was dat hij voor de NCCS optrad maar het is van beide kanten uitstekend bevallen.

Iedereen genoot van de gezellige muziek, waarbij ook veel Nederlandstalige liedjes die bijna iedereen kende! En we mochten nog niet dansen? Tja, dat valt niet mee als er zo’n geweldige sfeer is. Zo is party-time in corona-tijd! Iedereen staand achter de tafel toch een beetje dansen en uit volle borst meezingen. Misschien niet helemaal in overeenstemming met de corona-regelgeving maar wel heel goed voor de moraal. Nu kunnen we er weer weken tegen ….

Het was een geweldige middag en ik zou zeggen: tot de volgende keer maar weer!!

Nini van Vliet

Foto-impressie inloopborrels 8 en 15 januari 2021

 

8 januari

15 januari

Puzzelrit 24 en 25 oktober 2020

Op zaterdag 24 oktober 2020 verzamelden zich een vijftigtal mensen in een zeer afgelegen dorpje ergens in de buurt van Antequera om vandaar uit deel te nemen aan de steeds weer uitgestelde autopuzzelrit.

En bijna was het opnieuw mis gegaan. Want slechts een week later werd door de Junta van Andalucia aangekondigd dat we een aantal dorpen en steden niet meer mochten bezoeken – waaronder die van de puzzelrit!

De dames die het team ‘Herfstvreugde’ vormden (Catherine en Welmoed) waren bijzonder creatief bezig geweest en werden na afloop terecht beloond met een flesje.

De route en de vragen die organisatoren Ankie Dobbelman en Francis Versteeg voor ons hadden bedacht, waren mooi en gevarieerd. Er werd geluncht op een prachtige plek aan een stuwmeer (gewoon nog eens naar teruggaan voor een gezellig bezoekje), we reden door nauwe straatjes en spannende bergweggetjes en moesten ondertussen vragen beantwoorden en gedichten produceren. Het leven van de gemiddelde puzzelritter is niet eenvoudig!

Aangekomen in het fraaie hotel in Cabra konden we even relaxen om vervolgens deel te nemen aan een smakelijke borrel met daarna een eenvoudige doch voedzame maaltijd.

De uitslag was natuurlijk spannend, maar leverde niet echte verrassingen op. De eerste plaats ging naar een team met de naam Los Amigos, dat al vaker zeer hoge ogen gooide: Wim en Annie Schep met Lenneke en Gilles Straijer. Zij hadden bijzondere prestaties verricht. De tweede prijs was wél een verrassing, namelijk het team Schotpoort van Thea en Peter Schotpoort met Leo Joosten. De derde prijs ging naar het team Naroco, een geheimzinnige naam die een anagram bleek te zijn van Corona. Gina Schutte, John Ruiter, René van den Dolder en John Kenter leverden een mooie prestatie.

Gesprek met twee nieuwe deelnemers Ursula Luchmun en Arend Eikelboom die voor de eerste keer deelnamen aan de puzzelrit onder de teamnaam Eikellunch. Wij vroegen hun naar hun ervaringen…

Voor ons beiden was het volledig nieuw. De eerste keer! En wat hebben we genoten!

We hadden geen idee wat een puzzelrit inhield, maar het ging eigenlijk vanzelf. Zo gauw we de anderen van de groep tegenkwamen wisten we dat we goed zaten. Arend kreeg de smaak te pakken en als hij een opdracht gemist had ging hij weer terug om alles goed te bekijken, nog eens naar een antwoord te zoeken. Ik probeerde aan een Spanjaard wat te vragen en zo lukte het ons wat opdrachten uit te voeren. Zo liep ik naar een politieagent. Kreeg geen bekeuring maar kreeg het antwoord op mijn vraag. Behalve dat we bezig waren met de opdrachten, genoten we van de prachtige natuur en de steden die we moesten bezoeken.

Onze complimenten aan het team die dit georganiseerd heeft! Na zo’n inspanning is er ook goed nagedacht over de lunch waar we heel erg trek in hadden en die op een prachtige plek was. Daarna gingen we verder met onze opdrachten en werden steeds fanatieker. Het hotel was voor ons het mooiste omdat we wel 1 kamer hadden maar netjes 2 eenspersoonsbedden zoals we ook gevraagd  hadden.

Spannend was natuurlijk de winnaar die het volgend jaar de puzzelrit moet organiseren. Wij natuurlijk niet, maar aangezien we de smaak te pakken hebben doen we volgend jaar zeker weer mee.

Na het diner hebben we genoten van de muziek en gezongen door Rick Kuilenburg.

De volgende ochtend na het ontbijt moesten we jammer genoeg vertrekken.

We kijken uit naar het volgend jaar!”

 

Verslag en impressie inloopborrel 9 oktober 2020

The Fab Four is een viertal zangers uit de Verenigde Staten die een sprekende gelijkenis vertonen met de zangers Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Ringo Star van The Beatles. Ik moest daaraan denken nadat ik op vrijdag 9 oktober jongstleden met bus M103 vanuit Benalmádena Costa naar Finca Los Caballeros ben getogen voor de maandelijkse inloop die deze maand i.v.m. het eerder gevierde Leidens Ontzet in De Brabander een week later is gehouden dan te doen gebruikelijk. Vanwege de coronacrisis had ik een geringe opkomst verwacht. Die verwachting werd echter gelogenstraft nadat vanaf 18:00 tal van NCCS-leden het brede terras van de finca begon te bezetten. Nadat Marion Leeksma ons voor haar laatste keer als gastvrouw had verwelkomd hebben we mogen genieten van onze eigen ‘Fab Four’. John Ruiter, Paul Reekers en Wilmar Bliek van CC9 aangevuld met zanger ‘Maestro’ Bas Duynstee. Hoewel zingen en dansen niet mogelijk waren hebben zij er toch een groot feest van weten te maken in de sfeer van ‘Back to the sixties’. John Ruiter vergastte ons als lead singer onder meer met evergreens van The Beatles en Rolling Stones als Norwegian wood, Ruby tuesday, If you need me, The spider en the fly en Dead flowers. Wilmar Bliek toonde zich virtuoos op zijn electronisch orgel en mondharmonica. Paul Reekers zorgde met zijn gitaar voor muzikale ondersteuning en Sebastiaan Duynstee gaf verschillende keren zijn riedeltje ten beste. Al bij al hebben zij 18 nummers ten gehore gebracht met het nummer ‘Got my mojo working’ van Muddy Waters als spetterende apotheose. Na afloop heb ik tijdens de terugreis naar Torremolinos enthousiaste reacties beluisterd over het professionele optreden en de positieve sfeer onder de gasten.

John van der Heyden

 

Verslag en impressie Leidens Ontzet 3 oktober 2020

Ondanks het feit dat in verband met de nu heersende pandemie het door overheden wordt aanbevolen niet in grotere groepen bijeen te komen heeft de NCCS besloten het Leidens Ontzet wel te vieren. Dit dan wel met inachtneming van de te nemen voorschriften zoals door die overheden wordt aanbevolen.  Het was, zoals in deze tijd van het jaar gebruikelijk hier aan de Costa del de Sol, prachtig weer.

Dit in tegenstelling met het weer op 3 oktober 2020 in Nederland, dat meestal op deze datum wel wat waterig, koud, grauw en winderig is. In Leiden wordt dit feest elk jaar, al meer dan 400 jaar, gevierd. Echter dit jaar heeft de overheid besloten dit feest in Leiden niet zoals gebruikelijk groots te vieren in verband met deze heersende ziekte.

Eind september 1574 sloot Willem van Oranje zich aan bij de vloot van de Watergeuzen om Leiden te bevrijden. De Geuzen staken de dijken door, de wind draaide gelukkig en wakkerde aan tot stormkracht zodat het water de Leidse regio binnenstroomde en de Geuzen met hun platbodems de stad stand konden naderen.

Het water steeg en steeg en toen in de nacht van 2 op 3 oktober bij de Koepoort met groot lawaai een deel van de verzwakte Leidse stadsmuur instortte, vluchtten de Spanjaarden. Uit de overleveringen is gebleken dat een jonge Leidenaar op onderzoek uitging en zag dat de verdedigingswerken van de Spanjaarden waren verlaten. Echter op een van de muren stond nog een pot met wortelen, uien uiten, vlees en pastinaak op het vuur.
Deze maaltijd is later bekend geworden als hutspot.

De volgende morgen voeren de Geuzen de stad binnen. Voor de uitgehongerde Leidenaren hadden ze haring en wittebrood bij zich. Zij hadden kennelijk zoveel haring bij zich dat er voor elke Leidenaar wel 50 kilo haring beschikbaar zou zijn geweest.

Uit de geschiedschrijving blijkt voorts dat er in Leiden niet alleen sprake was van belegering door de Spanjaarden maar dat de stad ook geteisterd werd door een ziekte. De Pest heerste en heel veel Leidenaren zijn in die periode aan die ziekte bezweken.

Een overeenkomst doet zich nu meer dan vierhonderd jaar later voor. Al geruime tijd heerst er een pandemie over de wereld waartegen nog geen geneesmiddelen zijn gevonden. Wel is inmiddels duidelijk en bekend dat afstand houden tussen personen en hygiëne betrachten, de meest optimale beschermingen tegen deze ziekte bieden. Niet onderschat wordt dat deze maatregelen ook een zekere beperking met zich brengen. De NCCS besloot, ondanks deze beperkingen, toch deze overwinning op de Spanjaarden te vieren.

Een veertigtal leden van de NCCS kwam op deze schitterende dag bij elkaar in Café De Brabander in Torremolinos. De organisatie was in handen van Koos Kraan, die zoals elk jaar onder meer het aantal aanwezigen registreerde.

De voorzitter, Wilmar Bliek, heette iedereen heel hartelijk welkom. Hij deelde mede dat de NCCS een flink aantal nieuwe leden had verwelkomd. Voor zover zij aanwezig waren werden zij zeer warm welkom geheten. Voorts memoreerde hij dat nu zijn voor-voor-voorouders oorspronkelijk uit Zeeland kwamen het zeer wel mogelijk is geweest dat zij zich als Zeeuwen bij de Geuzen hadden aangesloten, zodat deze overwinning wellicht ook een klein beetje op hem persoonlijk afstraalde. De leden hebben met Cava het glas geheven en elkaar begroet. Het voedsel dat door de Leidenaren op 3 oktober tijdens het einde van de belegering werd gegeten, werd ook hier in Spanje aan de Costa op 3 oktober geserveerd.

Het was een zeer geanimeerde middag.

Annemieke Meier